Amber блог
Amber комбинира 25-годишен опит в индустрията с най-модерните производствени практики и материали и ти дава матрак, който поддържа най-добрата стойка на тялото по време на сън.

Стресът и Amber

Стресът и AMBER

Нека поговорим първо за стреса и неговите причинители..
В психологията, стрес е състояние на силно нервно напрежение, предизвикано от негативно физическо или емоционално въздействие. Всъщност стресът е полезен на човешкото тяло в моменти на нужда за адаптация или справяне с даден проблем. Проблемът в наши дни е, че ние сме подложени на все по – голямо количество стрес, което предпоставя  редица проблеми, свързани с нашето физическо, емоционално и умствено състояние.  Всъщност, стресови реакции не се наблюдават само у човека, а може да се прояви дори при животни без нервна система, както и при растения. Повечето хора свързват стреса с нервното напрежение, а всъщност, причина за проявата му може да бъде вследствие на емоционално или физиологично преживяване.

 

Видовете стрес и влиянието им върху нашето тяло.

Видовете стрес биват два. Ще разкажем малко за тях, за да стане ясно кой как влияе върху нашата физика и психика..

Негативният стрес (вредният стрес). Той включва всички видове дразнители, които могат да доведат до нарушаване на спокойствието и дори животът на човек. Катаболният стероиден хормон, наречен кортизол, e наричан още хормон на стреса, тъй като неговите нива нарастват значитлено следствие на физически или емоционален стрес. Той не служи просто, като индикатор за повишаването на стреса в организма ни, той е изключително важен и за почти всички функции на човешкото тяло. Резултатът от недостига или излишъка на кортизол, проблемите в човешкото тяло са налице.

Положителният стрес. Той може да бъде провокиран от общуване, от извършване на определена дейност в рамките на някакъв срок, очакване, предприемане на някакво екстремно преживяване и др. Всъщност думата стрес не трябва на всяка цена да се тълкува, като нещо лошо, негативно. Сам по себе си, стресът има защитна функция. Посредством интензивен стрес организмът и психиката на човек реагират на измененията на околната среда, още повече, ако те ни застрашават. В подобни ситуации стресът играе защитна роля върху тялото, като го мобилизира в максимална степен, за да се справи с преодоляването на промяната в средата.

 

 

Кортизолът

Ето, дойде и времето да разкажем малко повече за хормона на стреса – кортизолът. Една от основните му роли е да регулира кръвното налягане, както и функциите на сърдечно – съдовата система. Освен това, кортизолът регулира използването на протеините, въглехидратите и мазнините в човешкото тяло. В ситуация на отделяне на кортизол, той предизвиква разпаденето на протеините в тялото, което от своя страна води до освобождаване на аминокисели в кръвта, като непосредствено след това черният дроб използва тези аминокиселини за синтез на глюкоза, даваща енергия. Това от своя страна води до повишаване на нормалните нива на кръвната захар, като по този начин, тялото осигурява по – голямо количество глюкоза за мозъка. По време на този процес, другите тъкани намаляват нуждата си от глюкоза, за да осигурят достатъчната енергия на тялото, за да се справи със стресовата ситуация. Едновременно с това, кортизолът предизвиква и отделянето на мастни киселини, като енергиен източник за нашите мускули, като по този начин тялото ни е подготвено за стресовата ситуация, както физически, така и ментално.

Но стига сме говорили за причинителите на стрес, както и неговото влияние върху нас. Нека видим как можем да намалим и избегнем повишаването му в нашите тела, подложени на ежедневно физическо и усметвено натоварване.

Първо е добре,да анализираме причинителите му в нашето ежедневие и да предприемем съответните мерки, а именно да направим генерална промяна в начина си на живот.

Едни от най – разпространените начини за справянето със стреса е здравословният начин на живот, физическата активност, медитацията, различни техники на дишане, смехотерапия. Много хора прибягват към ароматерапии, както и различни видове масажи с етерични масла и лавандула, които са доказали във времето, че ни действат успокояващо.

 

Гореизброените техники са ясни за повечето от нас, но нека обърнем внимание и на нашия сън.

Ниското качество на сън може да се дължи на повишаването на стреса в ежедневието ни. Нека не забравяме, че стресът може да бъде предизвикан и от положителни изживявания. Ако страдате от недоспиване, бивате раздразнителни, жертва сте на чести промени в настроението това може да се дължи на ниското му качество, като по този начин, тялото ни, не е способно да се възстанови от ежедневното натоварване. Резултатът от това може да доведе до неприятни промени в естествените процеси на човешкото тяло. Точно затова, ние, от Amber, решихме да ви споделим нашата „тайна“ за по – качествен сън.

Чудото, наречено Кехлибар..

 

Още от древността се е смятало, че кехлибарът има мистични енергийни и лечебни свойства. В народната медицина, той винаги е будил удивлението на хората не само с качествата си на полускъпоценен камък, но и с влиянието си върху човешкото тяло. В съвременната официална медицина, кехлибарът се използва като суровина за производството на янтарна киселина, която е един чудесен биостимулант. Освен това, янтарната киселина има антитоксидантни, противовъзпалителни и анти-стрес свойства. Именно затова чрез нашата патентована технология за интегриране на кехлибар в Amber, ние успяваме да принесем лечебните му и успокояващи свойства в твоята спалня, допринасяйки за освобождаването от натрупания стрес, както и по – качественият, дълбок сън.

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply