Amber блог
Amber комбинира 25-годишен опит в индустрията с най-модерните производствени практики и материали и ти дава матрак, който поддържа най-добрата стойка на тялото по време на сън.

От сън глава не боли

Главоболието е често срещно оплакване в наши дни – в резултат на напрегнатото ни ежедневие, технологиите, които ни заобикалят отвсякъде и са неизбежна част от живота ни или редица други влияния. Общото възприятие е, че сънят помага за преодоляването на този проблем, но се оказва, че в редица случаи той би могъл всъщност да се окаже причинител.

Всички ние спим, за да може организмът ни да отпочине и да регенерира. Има обаче фактори, които могат да попречат на това да се случи и в следствие да доведат до главоболие.

Резултатите от различни изследвания показват, че основен причинител на сутрешното главоболие е нарушаване на структурата на съня, а хроничното сутрешно главоболие засяга един на всеки 13 души. Човешкият сън се състои от 5 цикъла, всеки от тях – от 4 фази,  всичките от които – есенциални за възстановяването му. За повече информация за тях, можете да погледнете статията ни „Фазите на съня“.

От друга страна, както недоспиването, така и прекомерният сън може да причина главоболие. Прекомерното спане също нарушава структурата на съня, то може да доведе до разширяване и възпаление на артериите в главата, което като резултат може да доведе до интензивна пулсираща болка, а в някои случаи – дори до гадене.

Друго нарушение на структурата на съня, което е вероятно да предизвика главоболие е на лице, когато се събудим, но поради една или друга причина решим да си доспим и заспим отново.

Съществуват и фактори, които не са свързани със структурата на съня, но също оказват влияние върху това колко качествен е той и най-вече дали ще се събудим с главоболие.

Някои от нас, например, обичат да подремват на обяд, други предпочитат да спят на светната лампа. Оказва се обаче, че спането на светло разстройва нашия организъм като влияе отрицатлно на т. нар. часови гени. Тези нарушения в някои случаи причиняват не само главоболие, а дори и други много по-сериозни състояния като например депресия. Важно е да се обърне внимание на това, че двете състояния са тясно свързани и също така сериозни, затова техните признаци не бива да бъдат подминавани, а заслужават вниманието ни.

Както бихме могли да предположим, сутрешното хронично главоболие е обвързано и с редица заболявания. Някои от тях са: високо кръвно налягане, заболявания на опорно-двигателната система, както и нарушения в дишането по време на сън и прекомерния прием на лекарства и алкохол.

Както виждаме, има не малко на брой причинители на главоболието, свързани със съня. Добрата новина е, че съществуват и някои не толкова сложни действия, които бихме могли да предприемем, за да избегнем болките.

Масата специалисти твърдят, че ако се създаде постоянен режим на спане – а именно да ставаме и лягаме по едно и също време всеки ден, това заздравява съня и пречи на появата на главоболие, дори при тези, които са предразположени към него.

Много хора разчитат на лечебните свойства на билковия чай, когато се стремят да подобрят съня си. Отпускащите му и успокояващи действия влияят както на главоболието, така и на съня и е предпочитат метод от много хора. Основният фактор, отразяващ се на сутрешното главоболие е качеството на съня – можете да потърсите съвети за подобряването му в статията ни „Сънят – качество и количество“.

И за финал е есенциално да отбележим, че въпреки че качеството на съня е важен отключващ фактор за главоболие и мигрена, често пъти основната причина за проблема се крие на по-дълбоко здравословно ниво и винаги е добре да се консултираме със специалист за постигане на оптимални резултати.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply