Amber блог
Amber комбинира 25-годишен опит в индустрията с най-модерните производствени практики и материали и ти дава матрак, който поддържа най-добрата стойка на тялото по време на сън.

Пролетно почистване на спалнята – бързо и ефективно

Искате ли да спите по-добре, по-дълго и по-удобно? Значи е време да минете в режим на пролетно почистване, за да освежите своята спалня. Тя е може би най-важната стая в нашия дом, защото прекарваме много време в нея, а спокойният сън е ключът към добро здраве. Нищо не може да се сравни с миризмата на чисти чаршафи и уютно подредено кътче за почивка.

Ако обаче стаята ви не е почиствана дълго време и е затрупана от ненужни вещи, може да не знаете откъде да започнете. Вярвате или не, рецептата за чиста и подредена спалня е съвсем лесна и бърза. Необходимите продукти са: щипка мотивация, лъжичка помощ, шепа подръчни средства и голяма доза добро настроение.

Почистете основно не само своята спалня, но и детската стая, както и стаята за гости.

Това може ви помогне да отървете себе си и своите близки от алергените и да предотвратите появата на пролетна хрема. Понякога е лесно да пропуснете някои от най-очевидните места, така че опитайте да се придържате към нашия списък с основни стъпки.

Пригответе материалите

Като начало ще са ви необходими три торби или кутии, в които да събирате ненужните дрехи и вещи. За почистването ще ви трябват микрофибърни кърпи, препарат за прозорци/стъкло, четка за прах с дълга дръжка и прахосмукачка с приставки. Ако мебелите ви са захабени, може да им вдъхнете нов живот с помощна на лак за мебели.

При чистенето с четкa за прах и прахосмукачка е важно да работите от горе надолу и от ляво надясно. По този начин няма да разпръсквате прах върху повърхностите, които вече сте почистили.

Пуснете си музика

Трябва да признаем, че пролетното почистване е уморителна задача, но чистата и подредена спалня ще ви доставя удовлетворение дълго време. Съветваме ви да си пуснете любимата музика, за да поддържате ума си зает и да се забавлявате в процеса на чистене.

Може да пеете и да чистите с танцова стъпка. Така времето ще мине много по-бързо и приятно. Пейте така, сякаш никой не ви слуша, танцувайте така, сякаш никой не ви гледа, и спалнята ще светне за нула време.

Изчистете бъркотията

Сложете мръсните дрехи в коша за пране. Съберете вещите, които не принадлежат в спалнята и ги сложете в кутия с надпис „Връщане“. Това включва всички декорации тип „прахосъбирачка“, които не допринасят за вашия нощен комфорт. Може да оставите няколко книги за четене преди сън.

Идва ред на нещата, които вече не са ви необходими, но са годни за употреба – тях сложете в кутия с надпис „Дарение“. Сигурно знаете поговорката, че боклукът за едни е съкровище за други.

Всички останали ненужни вехтории са предназначени за кутията с надпис „Боклук“. В спалнята най-малко ви трябват счупени и повредени вещи, които създават визуален хаос.

Почистете стените

Завесите са способни да събират ужасяващо количество прах за една година. Ако прахосмукачката ви има специална приставка за почистване на завеси, може и да не се наложи да ги перете. В случай че решите да изперете завесите, проверете инструкциите за пране на етикета, преди да ги сложите в пералнята. Изперете ги с щадящ препарат на програма за фини материи.

Първо ще трябва да свалите завесите, ако сте решили да ги перете. След това съблечете спалното бельо с изключение на калъфа на матрака. Свалете всички картини и произведения на изкуството и ги сложете на мека повърхност. Вземете завесите и спалното бельо и ги занесете в пералното помещение.

Елиминирайте праха

С четка за прах с дълга дръжка почистете полилея/вентилатора на тавана. След това направете същото с целия таван, стените, вратите, прозорците, вътрешните щори и первазите. Всяко ъгълче в стаята трябва да бъде почистено.

С помощта на микрофибърна кърпа избършете рамките на картините. Отстранете праха от мебелите и ако се налага ги полирайте с лак. Има още един начин да върнете блясъка на старите дървени мебели – с бира. Просто напоете кърпа с малко бира и избършете мебелите. След това вземете друга кърпа, за да ги подсушите.

Почистете стъклата

Сега е време да избършете стъклата на картините и да ги върнете на местата им. С препарата за стъкло почистете всички огледала, прозорци и други стъклени повърхности в спалнята.

Вероятно ще се наложи да измиете прозорците и външните щори. Ако щорите са прекалено мръсни, може би ще е най-добре да ги свалите и да ги накиснете във ваната. Можете да измиете прозорците с помощта на микрофибърна кърпа и хладка вода или смес от вода и оцет (50:50) за допълнителна почистваща сила.

За да почистите най-труднодостъпните ъгли на рамките на прозорците, използвайте парочистачка или най-обикновена стара четка за зъби.

Почистете лампите

Махнете абажурите от лампите. Избършете охладените крушки с препарата за стъкло. Използвайте влажна микрофибърна кърпа, за да почистите основите на лампите. Праха от абажурите можете да отстраните най-лесно с валяче за почистване на мъх.

Почистете старателно и всички останали вещи, които стоят на нощното ви шкафче,  като будилник, масажор или поставка за бижута. Накрая избършете всички кабели и ключове на лампи.

Изчистете леглото

Свалете калъфа на матрака и го занесете в пералното помещение. Използвайте влажна микрофибърна кърпа, за да избършете рамката на леглото. С приставката за тапицерия на прахосмукачката почистете матрака от всички страни, след това го обърнете и повторете същото. С приставката за под почистете под леглото.

Ако матракът ви вече е стар и само почистване няма как да удължи неговия живот, може би е време за нов. Инвестирайте във висококачествен матрак, който ще ви осигури мечтания комфорт. Същото се отнася и за възглавницата – тя трябва да е достатъчно удобна, за да се събуждате свежи и отпочинали.

Нежните и дишащи материи на чаршафите и завивките ще ви дарят със спокоен сън, затова изберете най-доброто. И за да е пълна идилията, препоръчваме ви да заложите на приятни, успокояващи цветове, които ще ви отнесат в страната на красивите сънища.

Довършете пода

С накрайника за ъгли на прахосмукачката почистете первазите и лайсните на пода. След това почистете и целия под. Третирайте петната по килимите със специален препарат и ги изперете. Не забравяйте да почистите и под килимите.

Ако килимите не са за пране, но все пак искате да ги освежите, содата за хляб ще свърши страхотна работа. Тя ще помогне за отстраняването на всички миризми, които са се натрупали във вашите килими. Просто поръсете килима със сода, оставете да престои 5 минути и минете два пъти с прахосмукачка в двете посоки (хоризонтално и вертикално).

Подредете гардероба

Спретнатият и добре поддържан гардероб също е важен за приятната атмосфера в спалнята. Затова намерете време и мотивация да подредите всички нощни шкафчета, чекмеджета и гардероби. Това включва и бижутата, гримовете и козметиката.

Ако имате много дрехи, но носите малко от тях редовно, значи е време да започнете да спазвате „2-годишното правило“. То гласи, че трябва да изхвърлите или дарите всички дрехи, които не сте носили повече от две години.

Дрехите за официални поводи, които обличате по-рядко, отделете от останалите. В случай че много ви е жал за някоя дреха, която вече не ви става, но планирате да влезете във форма и отново да я носите – слагайте я в кутия, която преглеждате и изпразвате периодично.

Последни щрихи

Окачете вече чистите завеси. Сложете обратно изпраните калъф и спално бельо. Занесете кутията „Дарение“ в колата, а тази с надпис „Боклук“ – директно в контейнера за отпадъци. Наредете вещите от кутията „Връщане“ по местата им в останалите стаи.

Проветрете стаята като отворите широко прозорците. Ако страдате от алергии, не забравяйте да ги затворите преди здрачаване, за да минимизирате проникването на полени. Накрая може да освежите въздуха с любимия си ароматизатор и да се отдадете на заслужена почивка.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply