Amber блог
Amber комбинира 25-годишен опит в индустрията с най-модерните производствени практики и материали и ти дава матрак, който поддържа най-добрата стойка на тялото по време на сън.

Най-използваните материали за изработка на матрак

Мемори пяна, HR пяна, покет спринг система – това са едни от най-добрите материали за изработка на матраци. Разбира се, има и недотам качествени материали, които въпреки това масово се използват заради ниската си цена. Разберете какви характеристики се крият зад най-често употребяваните материали в матрачната индустрия.

Полиуретан – добре познатият дунапрен

Полиуретанът е полимер (полиестер), наричан още „дунапрен“ в разговорния език. Полиуретановите покрития и лепила в много случаи се получават от изоцианати, които се смесват с друг компонент – различни съединения с активен атом на водорода, епоксидни смоли или техните производни с амини.

Пoлиypeтaнoвaта пянa може да има различна плътност и съответно – степен на твърдост. Колкото по-плътна е пяната, толкова по-издръжлив е материалът. Отворената структура на пяната я прави дишащ и проветрив материал, което предотвратява появата на акари, бактерии, влага и мухъл.

Maтpaцитe oт обикновен дунапрен доминират на пазара със своите ниски цени. При матраци от по-висок клас се използва пpoфилиpaнa пoлиypeтaнoвa пянa, която има масажиращ ефект. За повече комфорт някои производители дoбaвят cлoй мeмopи пянa към матрака с ядpo oт пoлиypeтaнoвa пянa.

Мемори пяна – пяната с памет

Мемори пяната е полиуретан, получаващ се от изоамини и алкохоли, но с добавка на химикали, които повишават нейните свойства вискозитет и плътност. „Пяната с памет“ е едновременно енергийно абсорбираща и мека. Тя заема формата на тялото в отговор на топлината и натиска, разпределяйки телесното тегло равномерно.

Освен тези нейни свойства, мемори пяната осигурява защита при удар, което я прави и много сигурна. Любопитен факт е, че първоначално мемори пяната е разработена от НАСА през 70-те години на ХХ век. Целта ѝ е била да повиши комфорта на седалките на космонавтите и да осигурява защита при претоварване в космическите кораби.

За разлика от обикновената пяна, високоеластичната материя на мемори пяната се приспособява към формата на тялото, оказващо натиск върху нея. Престане ли натискът, пяната постепенно възвръща своята първоначална форма. Мемори пяната притежава по-отворена структура от обикновения латекс, което осигурява по-добра вентилация.

Латекс – млечната течност

Латексът е смес от взаимно несмесващи се течности. Естественият латекс представлява млечна течност, произвеждана от 10% от всички цъфтящи растения. Латексът има славата на един от най-еластичните материали в природата. Той има способността да възстановява първоначалната си форма след многократни и продължителни натоварвания, което му гарантира дълъг живот.

Матраците от латекс обикновено съчетават латексна пяна с пружини или рефлексна пяна, за да се създаде поддържаща и издръжлива повърхност. Тъй като латексът е естествен продукт, някои матраци от латекс често се комбинират с други натурални пълнежи, за да се постигне висококачествен естествен матрак.

В матрачната индустрия обаче основно се използва изкуствен латекс, който се произвежда от синтетичен каучук или подобен полимер. Производителите на матраци избягват да влагат изцяло естествен латекс в продуктите си, тъй като това значително повишава крайната цена на матрака.

HR и HD пяна

HR (High Resilience) и HD (High Density) са високоеластични термоустойчиви пени, които подобряват комфорта при сън. Термоустойчивите им качества копират телесната температура, реагирайки спрямо нея. Високоеластичните свойства на този вид пени не позволяват лесна деформация дори след дългогодишна експлоатация. Те са устойчиви на натоварване, което създава отлична ортопедична поддръжка по време на сън.

HR пяната с висока еластичност е полиуретанова пяна, имаща много по-голяма чувствителност, отколкото мемори пяната, която дава по-бавен отговор на натиск. Този вид пяна се харесва на хората, които обичат матраци с пружиниращ ефект.

Високоеластичната пяна е много по-непопулярна от мемори пяната, но съставлява важни слоеве при голяма част от матраците. Често преходният или основният слой от матраци с мемори пяна съдържа HR пяна с висока плътност. Тази комбинация предпазва от потъване и осигурява по-гладко усещане на матрака.

HD пяната с висока плътност е много твърда пяна, която обикновено съставлява долния слой на популярните матраци с мемори пяна. При друг тип матраци, като например такива с вътрешно пружинна или хибридна система, също може да се използва пяна с висока плътност за поддържане на пружинните системи.

Пяната с висока плътност обикновено не се използва за създаване на целия матрак, защото тя е прекалено твърда. Така че като цяло HD пяната влиза в употреба само като основа за леглото или за осигуряване на опора по ръбовете.

Бонелни пружини

Бонелните пружини са морално остаряла система, която има повече недостатъци, отколкото предимства. Конструкцията представлява взаимносвързани спираловидни пружини, изработени от тел с различен диаметър. Твърдостта на матрака се определя в зависимост от дебелината и плътността на използваната тел в бонелната система.

Под и над пружините се поставят изолиращи материали като вата, слой полиуретан или текстил. В зависимост от използваните материали, системата определя степента на ортопедичност при ползването на матрака. Този тип система е подходяща за хора, търсещи евтин, компромисен вариант на матрак, който да им осигури средна към висока твърдост.

Основните недостатъци са, че всички пружини са зависими помежду си, което създава дискомфорт. Това си проличава най-вече, ако споделяте матрака с партньор, тъй като всеки усеща движенията на другия. След известно време експлоатация на матрака, съществува риск някои от пружините да се скъсат и да започнат да пробиват матрака. След дългогодишна употреба, пружините започват да издават скърцащ звук, който е особено неприятен по време на сън.

Като предимство можем да посочим ниската цена на матраците с бонелни пружини. Този тип система осигурява естествена вентилация на матрака, като не позволява мухлясването му и осигурява неговата проветривост. По-качествените матраци с бонелни пружини дават известна ортопедичност на матрака.

Покет пружини

Покет пружините са съвременна система за матраци от висок клас. Тя представлява множество опаковани пружинки, които гарантират вентилация, проветряване и прохладност на матрака. За разлика от бонелните пружини, при покет пружините няма скърцане, изскачане и деформиране, тъй като всяка една от тях е индивидуално опакована в нетъкан текстил.

Най-важното предимство е на този тип система е, че пружините са независими помежду си. Тя е разработена просто, но същевременно осигурява изключителна опора и ортопедичност на спящия върху нея. Независимостта на всяка една от пружинките осигурява комфортен сън с вашия партньор, като неговите движения не се усещат от вас по никакъв начин.

Всяка една от пружинките реагира индивидуално върху оказания върху нея натиск, което позволява на тялото да заеме естествена позиция по време на сън. Покет системата е изработена от закалена неръждаема стомана и притежава изключителна структурна здравина. Естествената вентилация на тази иновативна система предотвратява навлизането на влага и развитието на акари и мухъл в матрака.

Кой е идеалният матрак за вас?

Какъв матрак да изберете и кой е най-подходящият за вас – това са въпроси, на които вашето тяло може отговори най-добре. Всеки от нас има различни нужди спрямо начина на живот и микроклимата в спалнята. Освен избора на матрак от качествени материали, за да повишите качеството на съня си, е важно да се храните здравословно и да живеете активно.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply