Amber блог
Amber комбинира 25-годишен опит в индустрията с най-модерните производствени практики и материали и ти дава матрак, който поддържа най-добрата стойка на тялото по време на сън.

Мистичната мемори пяна

Ех, тази мемори пяна. Много се говори за нея, колко феномален материал е, как я ползват в НАСА и още други реални и нереални неща. Затова от Amber решихме да разкажем повече за мемори пяната, нейната структура, историята и приложението и в матрачната индустрия и защо не харесваме матраци от чиста пяна.

Историята на мемори пяната започва, когато НАСА дава обществена поръчка на частно дружество да създаде материал, който да повиши безопастността на космонавтите по време на излитането на совалките. Създава се такъв материал, но реално никога не е ползван за целите, за които е бил създаден в НАСА. След това частни компании правят опити за комерсиализирането на мемори пяната и тя намира широко приложение в изработването на матраци, защитни облекла и екипировки, дори в производството на медицински уреди и обувки. В момента най-честата полза е в производството на матраци. Затова ще си поговорим основно за мемори пяната в матраците.

Нека започнем с химичната структура. Мемори пяната представлява полиуретанови разтвори с добавки на други различни примеси, които манипулират нейната твърдост и плътност. Твърдостта на пяната определя… колко е твърда на усещане или съответно колко мека е. Плътността е далеч по-интересно свойство. Тя определя колко бързо пяната връща обратно първоначалната си форма. Високата плътност гарантира по-дълъг живот и е по-скъпа. Тя връща формата си по-бавно и се амортизира в пъти по-бавно. Любопитното е, че пяна може да е едновременно много мека и с много висока плътност или много твърда с много ниска плътност. Евтините матраци ползват пяна с ниска плътност и висока твърдост и по този начин симулират усещането за добра опора, но амортизацията е изключително бърза. Така след 1–2 години се усеща потъване, има видими отпечатъци къде е спал човекът и пяната не възстановявава формата си.

Остана да поговорим защо не харесваме матраците от чиста пяна, дори и да е ползвана такава с висока плътност. Ние ползваме мемори пяна в нашия матрак. Тя има своите предимства, олекотява първия контакт с матрака, създава усещане за комфорт, подходяща е за хората, които предпочитат по-голямата мекота, обират вибрациите от движението. Но недостатъците и включват запарване, почти никаква вентилация на въздуха, мухлясване и дори лесна запалимост. Пяната поема адски много топлина и задържа всякакви течности, които попаднат на ея, което води до мухлясване. А ако матракът е по-евтин е напълно сигурен, че не е третиран да бъде негорим. Така че трябва да внимате с незагасените цигари. Когато има пружинно ядро като в Amber и пяната е едва 3см успяваме да запазим изцяпло плюсовете на мемори пяната, а в същото време елиминираме всичките тези проблеми.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply