Amber блог
Amber комбинира 25-годишен опит в индустрията с най-модерните производствени практики и материали и ти дава матрак, който поддържа най-добрата стойка на тялото по време на сън.

Трикове, с които вашите деца ще заобичат съня

съня на децата

Ако сте родител, познавате ежедневното предизвикателство – да накарате децата си да си легнат и да останат в леглото. Задачата не е лесна, но това е едно от най-важните неща, които можете да направите за тях. Имайте предвид, че на децата им трябват около 15 минути, за да заспят, но вероятно повече, ако умът им е пълен с мисли.

Научете от колко сън се нуждае вашето дете

Децата имат различни потребности от сън също като възрастните. Някои могат да се наспят добре с 9 часа сън, докато на други са им нужни 11, за да се събудят отпочинали. Малките деца се нуждаят от 11 до 14 часа сън, докато децата в предучилищна възраст трябва да спят между 10 и 13 часа.

Повечето деца в училищна възраст се нуждаят средно от около 10 часа сън, като това време може да варира. Бъдете нащрек за признаци, че детето ви не получава достатъчно сън, като например трудно ставане сутрин, нарушена концентрация, лошо настроение или хиперактивност.

Прието е, че 3-6-годишните деца трябва да си лягат между 18:00 и 20:00 часа, а 7-12-годишните – между 19:30 и 21:00 часа. Повечето тийнейджъри трябва да стават рано за училище и вече могат да определят своето индивидуално време за лягане, което да гарантира, че получават достатъчно сън.

Разберете дали вашето дете е чучулига или сова

Съществуват много различия в потребностите и моделите на сън на децата. Повечето малчугани имат навици, които не се променят много, без значение колко се стараете да въведете идеалното време за лягане. Това е така защото гените определят дали ще бъдем ранни пилета или нощни птици.

Чучулигите ще стават рано, дори ако ги сложите в леглото по-късно, а совите обикновено няма да заспят, докато организмът им не е готов. Разберете от какво количество сън се нуждае детето ви, за да се събуди бодро и това ще ви помогне да определите подходящо време за лягане.

Позволете на детето си да регулира собственото си време за лягане. Вашата работа като родител е да слагате децата в леглото, не да ги карате насила да заспят. Ако на детето не му се спи, позволете му да почете книжка в леглото на приглушена светлина. Но не правете компромиси с времето за ставане заедно с будилника.

Определете време за ставане и го спазвайте

Ако знаете от колко сън вашето дете се нуждае и кога си ляга, нужна ви е просто математика, за да определите ежедневно време за събуждане. Оставянето на детето ви да спи до по-късно през почивните дни и празниците е благородна постъпка, която обаче може да ви докара дълги безсънни нощи.

Няколкото допълнителни часа сън ще повлияят на детето като часова разлика при пътуване, което ще затрудни тялото му да чувства умора преди лягане. Затова поддържайте времето за лягане и времето за ставане по един и същ начин всеки ден в рамките на до час разлика.

Превърнете лягането в рутинен ритуал

Създаването на навик за лягане ще отнеме вечерния стрес както при родителите, така и при детето. Лягането по едно и също време всеки ден дава на децата чувство за сигурност и безопасност. Когато наближи време за лягане, може родителите и децата да се облекат с пижами, за да се създаде асоциация за сън.

Рутинните процедури са особено важни за кърмачетата, малките деца и тези в предучилищна възраст. Правете конкретни неща преди лягане, като например къпане и четене на книжка, които да дадат сигнал към детето си какво следва. Не след дълго вашите сигнали ще действат безотказно и на детето ще му се приспива по едно и също време.

Добра идея е да започнете с ритуала за сън 15-30 минути преди началото на обичайната процедура за миене на зъбите преди лягане. Добре е да изключите телевизора, да пуснете успокояваща музика, да заглушите светлините, да говорите по-меко и дори да се движите по-бавно. Детето ви ще приеме всички тези фини промени като знак, че времето за лягане наближава.

Изключвайте всички електронни устройства

Направете вечерите тихи и спокойни. Изключете телевизора, компютъра и другите екрани най-малко един час преди лягане. Най-добре е детето да не играе на компютър, таблет или телефон два часа преди сън. Тези дейности стимулират мозъка и могат да попречат на заспиването или да направят съня неспокоен.

Разрешаването на телевизорите и компютрите в детската стая дава възможност за отвличане на вниманието, което няма да можете да контролирате, когато оставите детето само. Всички електронни устройства трябва да са изключени преди лягане. Телефонът и таблетът също нямат място в спалнята през нощта.

Изследванията показват, че светлината от телевизионен екран, телефон или компютър може да повлияе на производството на хормона мелатонин. Мелатонинът е важна част от цикъла сън-събуждане. Когато нивата на мелатонин са най-високи, повечето хора са сънливи и готови за спане. Дори само половин час стоене пред екрана преди сън може да държи детето ви будно в продължение на още няколко часа.

Осигурявайте физическа активност на детето

Уверете се, че детето ви редовно се упражнява и изразходва своята енергия. Важно е децата да са физически активни през деня, което ще им помогне да заспят по-лесно вечер. Движението създава радост и приятна умора, докато обездвижването може да доведе до депресивни състояния и дори физически проблеми. Все пак е добре да ограничите времето за активна игра до три часа преди сън.

Давайте на своето дете лека вечерна закуска

Избягвайте храни и напитки, съдържащи захар и кофеин най-малко три часа преди лягане. Ако детето ви поиска нещо преди сън, дайте му чаша топло мляко и плод или здравословни бисквити. Не е добре детето да е преяло преди сън, но още по-лошо е да чувства глад, който ще му попречи да заспи. За своя растеж децата се нуждаят от повече от три хранения дневно и една лека вечерна закуска е добра идея.

Направете детската стая прохладна през нощта

Цикълът на съня много зависи от температурата. Нивата на мелатонин помагат за спада на вътрешната телесна температура, необходима за сън, но вие можете да помогнете за регулирането на външната температура в детската стая. През зимата не нагрявайте стаята твърде много, защото това може да има обратен ефект.

Всеки спи по-добре в прохладна (но не студена) стая. Най-добре е да проветрите стаята известно време преди да сложите детето в леглото. Често малките деца се отвиват през нощта и не могат да се завият сами, затова е важно да са облечени с топла пижама. А на по-големите дайте свобода при избора на пижама.

Разказвайте приказки и гонете чудовищата

Не пропускайте да разкажете приказка на своето дете. Историите преди лягане пренасочват вниманието на детето към позитивен въображаем свят и му помагат да забрави своите притеснения. Четенето на глас подобрява речника на децата и е от полза за тяхното развитие, а времето за лягане е идеален момент за четене на приказки.

Много деца имат страхове от чудовища, които можете да премахнете, напръсквайки стаята със „спрей против чудовища“ (например ароматизатор за въздуха с творчески етикет). Подарете им плюшена играчка, която ще ги пази през нощта. Ваш избор е как да създадете чувството за сигурност, което успокоява детето преди да заспи.

Научете детето си да оставя своите грижи. В Гватемала има традиция родителите да учат децата да предават своите тревоги на малки цветни кукли, които да слагат под възглавницата. Според легендата куклите се притесняват вместо детето, докато то спи спокойно. Можете да купите такава кукла онлайн или да използвате същата идея с друга играчка. И не забравяйте да целунете своето дете и да му кажете, че го обичате.

Изберете точния момент да замените креватчето с легло

Важен въпрос е кога е правилното време да смените детското креватче с легло за по-голямо дете. Повечето деца са готови за легло на около 2-годишна възраст. Детското креватче има прегради, които ще го задържат в леглото, докато то все още не разбира вашите вербални напътствия. Когато детето започне да се катери и излиза само от креватчето, то вече е опасно за себе си и има нужда от легло.

За прехода от креватче към легло има два подхода. Първият е „методът на студената пуйка“ – когато човек прави рязка промяна без плавен преход. В този случай просто махнете креватчето и на негово място сложите новото легло като го обезопасите отстрани, за да не падне детето.

Вторият метод е да отстраните преградата на креватчето, за да може детето да излиза свободно. Сложете няколко възглавници на пода, в случай че детето падне. Поставете новото легло в същата стая и започнете да слагате детето в леглото докато му четете приказки. Когато започне да заспива в него, изберете „голямата нощ“, когато да махнете детското креватче.

Подарете най-добрия матрак на своето дете

Децата растат докато спят и вашият малчуган се нуждае от удобен матрак, за да се радва на спокоен сън.  Матрак Amber Light комбинират успокояващите свойства на кехлибара с конструкция, която поддържа оптимално тялото на детето. Мемори пяната създава усещане за комфорт и мекота, предотвратявайки пропадане или спарване на детето.

Мемори пяната с кехлибар AmberFoam помага на вашето дете да спи по-спокойно и същевременно прави матрака хипоалергенен и антибактериален. Пяната с висока плътност създава допълнителен комфорт при всяко движение детето, независимо дали то просто се обръща или скача върху матрака.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Весели Деца
    февруари 18, 2019 at 9:20 pm

    Рутината може би е най-важната за добрият сън на детето, но изграждането на режим не е лесна работа, трябва много упорство и твърдост спрямо детето.

Leave a Reply