Amber блог
Amber комбинира 25-годишен опит в индустрията с най-модерните производствени практики и материали и ти дава матрак, който поддържа най-добрата стойка на тялото по време на сън.

Как да вземем изпит с пълноценен сън

Сънят е от ключово значение за успеха на изпитите. Така че ако сте кандидат-студент или вече студент, не подценявайте неговата способност да подобрява паметта и концентрацията. Преди важен тест човек се опитва да запомни огромен обем информация, но ако будувате по цяла нощ, най-вероятно на следващия ден няма да си спомняте много от това, което сте учили.

За да постигнете максимална ефективност, трябва да си осигурите поне 8 часа сън преди важен изпит, като абсолютният минимум е 6 часа. Но какво да правите, ако не можете да заспите от притеснение? За да прекарате спокойна нощ преди теста, уверете се, че учите по правилен начин и консумирате полезни храни и напитки. Техники за релаксация и медитация също могат да ви помогнат да се справите с тревогите и да заспите.

Какви са най-важните стъпки към постигането на желания резултат?

Не яжте поне два часа преди сън

Вечеряйте най-малко два часа преди да си легнете. Пълният стомах може да ви държи будни, особено ако сте под стрес преди изпит. Избягвайте тежка, мазна и пикантна храна преди сън, тъй като тези храни са по-трудни за усвояване от тялото и правят заспиването по-трудно. Освен това може да се събудите посред нощ от киселини, което да попречи на вашата почивка.

Хапването на нещо леко преди лягане не е забранено. Всъщност, ако чувствате глад, по-добре е да го заситите с лека храна, тъй като заспиването на празен стомах може да бъде трудна задача.

Яжте храни, подпомагащи съня

Снабдете се с храни, богати на химикали, които ви помагат да заспите. Някои ученици и студенти могат да издържат на кока-кола, кафе, чипове и понички по време на изпитите, но вие бъдете по-разумни. Консумацията на правилните храни може ще ви помогне да се радвате на отличен нощен сън.

Салата – марулята съдържа лактуарий, който има успокояващи и приспиващи свойства. И е здравословна.

Бадеми и орехи – те съдържат триптофан – аминокиселина, която увеличава производството на регулиращите съня хормони серотонин и мелатонин, помагайки ви да заспите. За двоен ефект, добавите шепа от ядките към вашата зелена салата.

Банани – те имат високо съдържание на калий и магнезий, които спомагат за релаксация и подпомагат съня.

Пълнозърнести храни – ако обичате да хапвате зърнени култури късно вечер, то вие сте на правилния път. Пълнозърнестите храни (или още по-добре овесена каша) съдържат витамин В6 (който се среща в риби като сьомга и риба тон), който подпомага производството на мелатонин. В комбинация с мляко – друга помощник за сън – това е чудесен начин да заспите.

Комплексни въглехидрати – купа с кафяв ориз или пълнозърнести крекери могат да ви помогнат да заспите. Старайте се да избягвате прости въглехидрати като рафиниран хляб или пасти, сладки зърнени храни или пържени картофи.

Пийте напитки за добър сън

Опитайте с напитки, предизвикващи сън. Правилното на хранене може да ви помогне да заспите, но ако ядете точно преди лягане, пълният стомах може да затрудни заспиването. Може обаче да си приготвите напитка, която ще ви помогне да се пренесете в страната на сънищата.

Обезмаслено мляко – то съдържа триптофан и калций, които предизвикват допълнително производство на триптофан. Обезмасленото мляко е за предпочитане, тъй като мазнината в пълномасленото мляко може да стресира храносмилателната система и да затрудни заспиването.

Чай от лайка – той съдържа глицин – аминокиселина, която действа като леко успокоително. Помислете за подслаждането на вашия чай с мед, който също съдържа триптофан, подпомагащ съня.

Чай от маракуя – този вкусен плодов чай съдържа алкалоиди харман, които спомагат за успокояването на нервната система и подобряват съня.

Избягвайте кофеина и цигарите след обяд

Кофеинът остава във вашата система между 6 и 14 часа, в зависимост от метаболизма ви. Обработката на никотина от тялото ви пък може да отнеме до 10 дни. Пушенето или пиенето на кафе може да ви накара да се чувствате по-бодри, но същевременно ще затрудни заспиването, когато приключите с ученето и сте готови за леглото.

Стойте настрана от кофеина в продължение на поне 8 часа преди сън. Ако все пак имате нужда от кофеин през това време, изберете някоя слабокофеинова напитка като зелен чай, безкофеиново кафе (дори и безкофеиновото съдържа малко кофеин), коренова бира или портокалова сода.

Създайте си добри навици на сън

Студентите обикновено са склонни да имат хаотичен график на сън. Това наистина може да създаде проблеми в нощта преди важен изпит. Един от най-добрите начини за лесно заспиване е да си лягате и да ставате по едно и също време всеки ден. Установяването на правилен график може наистина да ви помогне в деня на изпита.

Забравете следобедните дремки

Сиестата или сладката следобедна дрямка обърква циркадните ритми на тялото ви и прави заспиването вечер по-трудно. Вместо да се отдадете на следобеден сън, опитайте да излезете на разходка или да правите упражнения.

Направете си график за ранно учене

Включването на целия учебен материал в еднодневна сесия е много по-неефективно и води до по-ниски резултати от изпитите. Вашият мозък има нужда от време и сън, за да възприеме и обработи информацията. Така че веднага щом разберете графика на изпитите, отделете време за планиране кога да учите.

Ученето по 2 или 3 часа на ден седмица преди изпита е най-ефективният начин да се подготвите. Разбира се, ако ви предстоят кандидат-студентски изпити, ще ви е необходимо доста повече време за подготовка.

Учете на създадените за целта места

Учете на бюрото си или в библиотеката, а не в леглото. Леглото ви трябва да бъде свързано само с едно: сън. Ако свикнете да учите в леглото, ще стане по-трудно да спите там. Открийте в коя част на деня сте най-съсредоточени и посветете тези часове на уроците.

Нормално е да изпитвате умора след учене, тъй като мозъкът е работил усилено и се е изтощил. Също така вероятно сте прекарали много време седейки докато учите и това също може да предизвика умора. За да влезете бързо във форма, станете и направете няколко повторения на упражнението Jumping Jack.

Правете упражнения и разходки

Обикновено в ранния следобед умът се забавя, така че това е идеалното време за тренировка или дълга разходка. Това ще ви помогне да се чувствате по-концентрирани, когато се върнете към ученето. А физическата умора ще ви помогне да спите много по-добре.

Прекарването на времето навън е за предпочитане, защото късната следобедна слънчева светлина помага на тялото да освободи мелатонин, който по-късно ще ви помогне да заспите.

Не изпадайте в паника преди изпита

Опитайте се да прегледате най-важното от материала непосредствено преди изпита. Също така постоянно си напомняйте, че знаете основната информация и можете да се справите.

По време на теста се уверете, че четете въпросите внимателно и си отделете време за преглед на отговорите преди да предадете работата си. Ако пък имате писмен изпит, писането на чернова и преписването на белова може да ви отнеме прекалено много време. Вместо това е по-добре да пишете по-бавно и накрая да си оставите достатъчно време за редакция на текста. Не забравяйте, че най-много грешки се допускат при бързане.

Създайте подходяща атмосфера

Не се опитвайте да преминете директно от учене към сън. Вместо това, дайте си време, за да подготвите себе си и стаята си. Не гледайте компютъра, телефона или телевизора поне 45 минути преди лягане. Направете спалнята колкото може по-тъмна и я поддържайте хладна. Ако в стаята ви не е достатъчно тихо, опитайте да създадете успокояващ бял шум.

Лягайте си рано и ставайте рано

Вместо да учите допълнителен час през нощта, опитайте се да заспите и да се събудите рано, за да учите. Така че вместо да стоите будни до полунощ (или по-лошо), си лягайте в 23 часа и се събуждайте в 7 часа. Умът ви ще бъде свеж и ще учите много по-ефективно. Препоръчително е да станете около 2 часа преди важен изпит.

Научете се да учите ефективно

Дайте си достатъчно време за учене преди изпитите и така няма да се стресирате в последния момент. Ако ви е трудно да запомняте прочетеното, по-добре го пишете. Яжте здравословна храна, пийте много вода и си осигурете комфортен сън.

Осигурете си удобно легло

И тъй като по време на кандидат-студентски изпити или сесия сънят е от изключителна важност, вашето легло трябва да бъде максимално удобно. Ако матракът ви е стар или некачествен, може да се събуждате с болки и в лошо настроение. Преди важен изпит това е особено вредно, защото може да намали умствената работоспособност.

Инвестирайте не само в образованието си, а и в качествен сън. Матракът Amber се грижи за вашето тяло, елиминирайки болките и схващанията. Така сънят ви ще е дълбок и спокоен, а сутрин ще се събуждате много по-свежи и отпочинали. Следвайте нашите съвети за добър сън и ще постигате блестящи резултати на всеки изпит.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply