Amber блог
Amber комбинира 25-годишен опит в индустрията с най-модерните производствени практики и материали и ти дава матрак, който поддържа най-добрата стойка на тялото по време на сън.

Как да се справим с безсънните нощи

Когато човек не може да заспи, нощните часове минават като цяла вечност. Ако пък на следващия ден трябва да ставаме рано за работа или лекции, безсънието е още по-изнервящо. Понякога може да заспим лесно, но да се събудим в малките часове след недостатъчен сън. Хубавото е, че има много начини да си помогнем сами отново да заспим.

Средностатистическият човек има нужда от около 8 часа сън. Различните хора се нуждаят от различно време, за да се наспят и техните организми да се регенерират. И докато някои късметлии заспиват веднага щом „помиришат“ възглавницата, други се въртят с часове преди Сънчо да ги навести.

Пийте успокояващ чай или топло мляко

Преди сън изпийте чаша билков чай. Подходящи са билките маточина, валериана, лайка, мента, лавандула, пасифлора, жълт кантарион, липа, глог, хмел, мащерка. Опитайте различни чайове, за да откриете кой ви влияе най-добре.

Не само при децата, но и при възрастните чаша топло мляко също помага за по-лесно заспиване. Към своя чай или прясно мляко по желание може да добавите лъжичка мед.

Ограничете приема на кофеин, захар и вредни храни

Няколко часа преди сън не приемайте кофеин под никаква форма. Забравете за колата, кафето и особено енергийните напитки. Ако все пак не можете без кафе, пийте безкофеиново.

Не яжте шоколад и сладкиши късно вечер. Захарта причинява хиперактивност и влива излишна енергия, от която човек не се нуждае нощем. Така че, освен ако нямате планове да правите джогинг през нощта, забравете за сладкото.

Храносмилането коства много енергия и изтощава организма през нощта. Затова е препоръчително да вечеряте около 4 часа преди да си легнете и по възможност да пропуснете десерта. Ако пушите, не пушете поне 2 часа преди сън.

Хранете се качествено и пълноценно, за да имате здрав организъм. Гладуването и неправилното хранене също могат да станат причина за безсъние. Газираните напитки съдържат изкуствени подсладители, вредни за нашата нервна система. Затова пийте предимно вода и натурални сокове.

Изразходвайте повече енергия през деня

През деня опитайте да имате активности, с които да изразходвате енергия – разходки, каране на колело, бягане, плуване, гимнастика, фитнес, танци. Доказано е, че спортът много помага за добър сън.

Дори и домакинстването вкъщи е полезно за добрия тонус, а и след като неотложната работа е свършена, ще спите спокойно. Целта е в края на деня да бъдете физически изморени.

Забравете за електронните устройства преди сън

Спалнята е място само за сън. Ако имате телевизор в нея, веднага го преместете. Не взимайте телефона си в леглото. Употребата на всякакви електронни устройства преди сън е противопоказна. Трябвa дa мине поне един чaс, зa дa може мозъкът дa се нaстрои нa вълнa сън.

В случай че ви се налага дa използвaте компютър или таблет до късно, инсталирайте си нощен филтър зa екрaнa. Той елиминира дразнещата очите синя светлина и предоставя по-топла светлина, облекчаваща умората на очите и спомагаща за по-добър сън.

Спазвайте правилото „никаква светлина“. Ако в стаята, където спите, има монитори, закривайте всички светещи лампички, за да не виждате светлината. В тъмното дори и малките светлинки дразнят и пречат на добрия сън.

Ако не можете да заспите или се събудите посред нощ, опитайте се да лежите спокойно. Най-лошият избор е да си пуснете телевизора или компютъра, както и да си вземете телефона или таблета в леглото.

Създайте си режим и го спазвайте

Много важно е да си лягате в точно определен час всеки ден, дори да не ви се спи. Усилията ви трябва да бъдат насочени към регулиране на съня чрез съобразяване с цикъла „светло-тъмно“.  

Не спете през деня и се откажете от следобедната дрямка. Опитайте се да си лягате най-късно към 22:00-23:00 ч. и ставайте рано по едно и също време (дори през уикенда). Спете не повече от 8-9 часа, за да може да заспите по-лесно на другата вечер.

Стойте максимално дълго нa дневнa светлинa. Aко прекарвате цял ден в зaтвореня в помещения с изкуственa светлинa, ритъмът на мозъка се обърква. А през нощта избягвайте нощните лампи и спете на пълна тъмнина.

Релаксирайте и медитирайте

Преди сън може дa четете книгa или да оцветявате антистресова книжка. Опитайте да слушате тиха и релаксираща музикa преди да заспите. Мислете си за хубави неща, представяйте си морски плаж с вълни или друго любимо място.

Правете психотерапия сами на себе си – прогонете всички негативни и тревожни мисли, забравете за проблемите от изминалия ден. Концентрирайте се върху дишането си. Ще усетите как студен въздух влиза през ноздрите ви и се затопля по пътя към белите дробове и след това издишате топъл въздух.

Самият процес на дишане е от голямо значение. Когато човек е нервен, може да изпадне в хипервентилация – дишането става учестено, кръвооросяването в тялото се нарушава и идва приток на адреналин. Със сигурност не искате да попадате в това състояние късно вечер.

Затова дишайте съзнателно – дълбоко и бавно. Насочете фокуса на внимание върху дишането. Така досадните мисли изчезват, защото измествате вниманието си от тях. Ще забележите как неусетно сте се научили да медитирате.

Медитацията ще ви помогне да възстановите вътрешния си мир, равновесие и спокойствие. Ако йогата ви харесва, потърсете „йога на съня“ и превърнете упражненията в свой ежедневен ритуал.

Един топъл душ, последван от релаксиращ масаж е отлична комбинация за сладък сън. Преди да си легнете проветрете добре спалнята и си осигурете приятна стайна температура. Гушнете своята половинка, домашния любимец или плюшеното мече – гушкането ще ви помогне да заспите по-лесно.

Под възглавницата си може да сложите торбичка с лавандулов цвят, шишарки от хмел или корени от валериана. Изберете своя любим аромат, който ще помогне да се пренесете в страната на сънищата.

Сменете неудобния матрак и възглавница

Неудобен матрак или възглавница може да са причина да не можете да спите добре. Сънят е здраве, затова си вземете най-хубавия матрак и най-качествената възглавница.

Например един ортопедичен матрак със зони на комфорт със сигурност ще ви помогне да спите по-удобно. Качественият матрак освобождава натиска в определени точки и поддържа всяка част на тялото в правилна позиция по време на сън.

Възглавницата също е от съществено значение. Нейната функция е да осигурява идеална поддръжка на главата и врата. Тя трябва да се охлажда, проветрява и да не задържа микроби. Хубавата възглавница отнема напрежението и никога не губи формата си.

Сменяй чаршафите и завивките възможно най-често. Използвайте одеала за съответния сезон. Поддържайте чистота и бързо ще усетите разликата. Това означава да не носите храни и напитки в леглото.

Когато легнете в леглото, трябва да ви е комфортно, за да можете да се отпуснете. Освен удобно легло ви трябва и удобна пижама или нощница. Никога не си лягайте със сутиен или с тясно бельо.

Матраците Amber с кехлибар имат благотворно влияние върху съня

Amber предлага дишащи и проветриви матраци, които се грижат за вашето тяло. Тяхната технология елиминира болките и схващанията, за да се събуждате сутрин много по-свежи и отпочинали, а сънят ви да бъде дълбок и спокоен.

Amber е първият матрак в света с добавен кехлибар. Кехлибарът е полускъпоценен камък, който успокоява и подпомага функциите на тялото и цялостното усещане за баланс.

Още от древността в народната медицина кехлибарът се смята за панацея на много болести. Кехлибарът – магическият камък, даряващ здраве и благоденствие – може да стане част от вашия сън с Amber.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply