Amber блог
Amber комбинира 25-годишен опит в индустрията с най-модерните производствени практики и материали и ти дава матрак, който поддържа най-добрата стойка на тялото по време на сън.

Стресът и Amber

Нека поговорим за стресът и основните му причинители.

 

В психологията, стрес е състояние на силно нервно напрежение, предизвикано от негативно физическо или емоционално въздействие. Всъщност стресът е полезен на човешкото тяло в моменти на нужда за адаптация или справяне с даден проблем. В наши дни, количеството акумулиран стрес, бива предпоставка за редица проблеми, свързани с нашето физическо, емоционално и психологично състояние. Всъщност, стресови реакции не се наблюдават само у човека, а може да се прояви дори при животни без нервна система, както и при растения. Повечето хора свързват стреса с нервното напрежение, а всъщност, причина за проявата му може да бъде вследствие на емоционално или физиологично преживяване.

 

Видовете стрес и влиянието им върху нашето тяло.

Разграничаваме два вида стрес в ежедневието на човек и те са:
            Негативен стрес, включващ всички видове дразнители, които могат да доведат до нарушаване на спокойствието и дори животът на човек. Катаболният стероиден хормон, наречен кортизол, e наричан още хормон на стреса, тъй като неговите нива нарастват значитлено следствие на физически или емоционален стрес. Той не служи просто като индикатор за повишаването на стреса в организма ни, той е изключително важен и за почти всички функции на човешкото тяло. Резултатът от недостига или излишъка на кортизол се изразява е настъващи проблеми в човешкото тяло.

           Положителният стрес. Той може да бъде провокиран от общуване, от извършване на определена дейност в рамките на някакъв срок, очакване, предприемане на някакво екстремно преживяване и др. Всъщност думата стрес не трябва на всяка цена да се тълкува като нещо лошо, негативно. Сам по себе си, стресът има защитна функция. Посредством интензивен стрес организмът и психиката на човек реагират на измененията на околната среда, още повече, ако те ни застрашават. В подобни ситуации стресът играе защитна роля върху тялото като го мобилизира в максимална степен, за да се справи с преодоляването на промяната в средата.

 

 

Кортизолътхормонът на стреса.

Една от основните роли на кортизола е да регулира кръвното ни налягане, както и функциите на сърдечно – съдовата система. В ситуация на отделяне на кортизол, той предизвиква разпаденето на протеините в тялото, което от своя страна води до освобождаване на аминокисели в кръвта, като непосредствено след това черният дроб използва тези аминокиселини за синтез на глюкоза, даваща енергия. Това от своя страна води до повишаване на нормалните нива на кръвната захар, като по този начин, тялото осигурява по – голямо количество глюкоза за мозъка. По време на този процес, другите тъкани намаляват нуждата си от глюкоза, за да осигурят достатъчната енергия на тялото, за да се справи със стресовата ситуация. Предизвиквайки отделянето на мастни киселини, като енергиен източник за нашите мускули, , тялото ни е подготвено за ежедневните ситуации, подлагащи ни на стрес, във физически и ментален аспект.

 

Методи са справяне с негативния стрес.

Първо е добре да анализираме причинителите му в нашето ежедневие и да предприемем правилните мерки, за да се справим с негативното му влияние върху психиката и физиката ни.

Доказан метод за справянето със стреса е здравословният начин на живот – физическата активност, медитация, различни техники на дишане и не на последно място здравословен и пълноценен сън.

   Неспособността за набавяне на качествен сън може да се дължи на повишаването на стреса в ежедневието ни, като не забравяме, че стресът може да бъде предизвикан и от положителни емоции. Недоспиването,лесното раздразнание и честите промени в настроението могат да бъдат индикатор за непълноценен сън. Наред с по-трудната регенерация на тялото, натовареното ни ежедневие допълнително затруднява и забавя възстановителните физиологични и психологични процеси. Резултатът от това може да доведе до неприятни промени в естествените процеси на човешкото тяло. От Amber вярваме, че качественият сън е основополагащ за здравословен старт на деня. Поради тази причина, искаме да обърнем внимание на качеството на повърхността на която спим, като сме подготвили любопитни факти за патентованата от нас AmbraFoam пяна с кехлибар, която имплементираме в нашите продукти.

 

Чудото, наречено Кехлибар.

Още от древността се е смятало, че кехлибарът има мистични енергийни и лечебни свойства. В народната медицина, той винаги е будил удивлението на хората не само с качествата си на полускъпоценен камък, но и с влиянието си върху човешкото тяло. В съвременната официална медицина, кехлибарът се използва като суровина за производството на янтарна киселина, която е един чудесен биостимулант. Освен това, янтарната киселина има антитоксидантни, противовъзпалителни и антистрес свойства. Именно, чрез патентована ни технология за интегриране на кехлибар в Amber, ние успяваме да принесем лечебните му и успокояващи свойства в своята спалня, допринасяйки за освобождаването от натрупания стрес, както и по – качественият, дълбок сън.

 Повече за нашите продукти може да откриете на: www.amberlseep.bg

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply