Amber блог
Amber комбинира 25-годишен опит в индустрията с най-модерните производствени практики и материали и ти дава матрак, който поддържа най-добрата стойка на тялото по време на сън.

Кой е точният матрак за теб?

Добрият матрак е основата на пълноценния сън, така че изборът кой е подходящ за теб наистина е важно решение. Получаването на качествен и спокоен сън е от съществено значение за общото здраве и благоденствие.

 

Едно от най-големите решения по отношение на купуването на матрак е избора, дали да е мек или твърд. Има и плюсове и минуси, но най-вече изборът е предимно личен. Матраците AMBER са изработени с Ambrafoam пяна с кехлибар – единствена по рода си формула в света, разработена и патентована от нас, българска компания. Ето съветите от AMBER, които да ти помогнат да вземеш правилното решение за теб:

 

Какво прави един матрак подходящ избор?

 

Освен личните предпочитания, основен фактор при избора на подходящ матрак е състоянието на гръбначния стълб. Гърбът има три естествени леки криви и те трябва да бъдат подкрепени, дори когато си в хоризонтално положение.

 

Добрият матрак ще държи тялото ти в неутрално положение. Това означава, че гръбнакът ти ще бъде поддържан в естествената му лека крива, а главата, раменете, задните части и стъпалата ще са подравнени. Върху перфектен матрак не трябва да изпитваш никакво напрежение, все едно плаваш. С течение на времето, подходящият матрак може да отпусне мускулите, да насърчи по-добър сън, и дори да подобри позата. Неправилният матрак може да те остави да се събуждаш с болки в гърба, особено около основата на гръбначния стълб, и може да попречи на здравия сън като цяло.

 

Нашият ортопедичен, 7- зонов хибриден матрак Amber Origin е премиум продукт за висококачествен сън. Освен изключителните конструктивни характеристики, Origin разполага с две основни качества, които го отличават от всички конкуренти на пазара- AmbraFoam  – пяна с кехлибар и иновативната Adaptospring ортопедик технология от миниатюрни пружинки, която помага за облекчаването на болките в гърба.

 

Каква е разликата между мек и твърд матрак?

 

Очевидната разлика между твърдия и мекия матрак е усещането. Твърдият матрак е по-стабилен на допир и потъва по-малко. По-мекият матрак се компресира по-лесно, когато се приложи натиск.

 

Важно е да се отбележи, че усещането за матрак не е просто разделено на две категории – твърдостта е само част от факторите, които да прецениш. Това означава, че има много избори, които могат да бъдат, както положителни, така и отрицателни.

 

Твърдостта или мекотата на матрака, или зависи от напрежението на пружината, или от общото напрежение на конструкцията в матрака. Матракът обаче може да включва и външен слой, или някаква тапицерия, която влияе на възприятието за твърдост. Например, най-горен слой мемори пяна може да даде повърхностно усещане за твърдост, но всъщност да не притежава свойствата на един наистина твърд матрак.

 

Предимства на твърдия матрак

 

За тези, които не изпитват неприятна болка в гърба, твърдият матрак обикновено е по-удобен. Когато спят на по-твърда повърхност, костите поемат по-голямата част от напрежението, което означава, че има по-малко напрежение върху мускулите, вените и артериите. Мускулите са по-малко напрегнати и циркулацията e подобрена.

 

Твърдият матрак също така предпазва долната част на гърба от пропадане.

Твърдите матраци обикновено са по-добри за хората, които спят по гръб, защото осигуряват по-стабилна и равна повърхност. Тези, които спят по корем, също се чувстват по-добре на по-твърд матрак.

 

Недостатъци на твърдия матрак

 

На повърхностно ниво преходът от по-мек към по-твърд матрак може първоначално да се чувства много неудобно. Това обикновено става по-малко забележимо с времето.

 

За тези със специфични проблеми на гърба, като артрит и сколиоза, по-твърдия матрак всъщност може да влоши болката. Ето защо е от съществено значение да пробваш различни матраци, преди да направиш покупка.

 

Предимства на мекия матрак

 

По-мек матрак обикновено се препоръчва за тези, които изпитват болки в гърба на стандартен матрак, или за тези, които имат вече установени проблеми с гърба. Те също така се препоръчват за по-леки хора, тъй като по-твърдият матрак може в крайна сметка изобщо да не поема тяхното тегло.

 

По-меките матраци обикновено са по-добри за тези, които спят на една страна, тъй като те по-добре поемат раменете и бедрата. Отстрани, по-мекият матрак по-добре подравнява гръбнака.

 

Недостатъци на мекия матрак

 

Макар че те могат да изглеждат по-удобни и луксозни, меките матраци може действително да причинят проблеми на хората, които спят по гръб и по корем, както и на тези с по-тежко тегло.

 

Меките матраци също могат да бъдат проблематични за двойки. По-тежкият партньор може да потъне допълнително, което прави повърхността на съня небалансирана. Намирането на твърдост, която е подходяща за двете страни, може да бъде трудна задача.

 

Как да избереш правилния матрак за теб?

 

Двата основни фактора, които трябва да обмислиш, са дали обикновено страдаш от болка в гърба, или не, и в каква позиция спиш. Тези, които нямат болки в гърба, и които спят по гръб, или по корем, вероятно ще се възползват от по-твърд матрак. Хората, които спят настрани, или тези, които имат проблеми с гърба, може да предпочетат нещо по-меко, въпреки че в крайна сметка се свежда до лични предпочитания.

 

Друго нещо, което трябва да се има предвид е теглото. Обикновено средната до тежка конструкция на тялото ще бъде по-подходяща за по-твърд матрак.

 

Друг важен елемент, който не бива да се пренебрегва, е личното предпочитание. Независимо от това, кое е по-специализирано за нуждите на гръбначния стълб, ако не ти е удобно, вероятно няма да спиш добре. А това е основната цел на матрака.

 

Вземи своя нов матрак AMBER с кехлибар от нашия сайт с безплатна доставка https://ambersleep.bg/!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply